tiistai 1. huhtikuuta 2008

Oxford Advanced Learner's Dictionary

Vuonna 1999 päätin hankkia itselleni kunnollisen englannin sanakirjan. Kauan eri kustantajien versioita kirjakaupassa selailtuani päädyin vaikuttavan tiiliskiven ääreen. Muistin hipelöineeni ennenkin sen leveää selkää ja kyljestään tummennettuja sivuja: siinä oli oikea Tietokirja. Lähdin kotiini muutamaa kymmentä markkaa (mikä oli iso raha tuolloin) köyhempänä ja 90 000 sanankäyttöesimerkkiä rikkaampana, kassissani siis Oxford Advanced Learner's Dictionary.

Opiskeluaikoina täytin eniten käyttämäni aukeamat post it -lapuilla, jotka nyt vilkkuvat nuhjaantuneina sivujen välistä. Tuossa merkittyjen joukossa on kielioppisivuja, keskeisten teemojen sanakokoelmia ja mielenkiintoisia kuvitettuja sanalistoja. Opuksen parissa onkin vierähtänyt monia lukuhetkiä ainoatakaan sanaa etsimättä, silkasta sanojen kauneudesta ja kielenkäytön veikeydestä nautiskellen.

Sanakirja on kuitenkin niin mainio apu osuvampaa oikeakielisyyttä ja tarkempaa ilmaisua metsästäessä, että olen vienyt sen joskus töihinkin. Kauaa en kuitenkaan malttanut sitä vieraassa hyllyssä seisottaa, vaan toin sen pian kotiin muiden rakkaiden aarteitteni viereen. Ja olen minä tätä täydellisen työkalun ja englantiuteliaisuuden tyydyttäjän ilosanomaa levittänyt melkoisesti kanssaihmisillenikin: ainakin kolme abiturienttia on saanut minulta jo oman kappaleensa kumppaniksi jatko-opinnoilleen.


Ei kommentteja: